Velofollies 2018

 
 
OPGELET: deze website wordt niet meer bijgewerkt en zal binnenkort verdwijnen. Voortaan kan u terecht op www.cycling.vlaanderen

Mission Statement


Missie

De topsportschool wielrennen is een initiatief die in 2001 tot stand kwam door de samenwerking van drie actoren:
- Wielerbond Vlaanderen VZW (Sportieve luik)
- GO! Atheneum Voskenslaan (Schoolse luik)
- Sport.Vlaanderen (Vlaamse overheid)

In essentie staat de langetermijnontwikkeling van de wieleratleet binnen deze werking steeds centraal. Om deze ontwikkeling te garanderen, steunt onze werking op enkele belangrijke pijlers.

Sport en studie
Wij staan er voor om de renners die binnen te treden binnen onze werking, zowel te vormen op sportief als op schools vlak. Op die manier creëren wij een omgeving waarin de renner ook cognitief verder ontwikkeld zodat hij/zij na het secundair onderwijs in staat is om hogere studies aan te vatten. Wij streven uiteraard naar het afleveren van topsporters maar door het behalen van een diploma, heeft de renner ook na zijn carrière een sleutel ter beschikking om op het werkveld aan de slag te gaan.

Holistische werkwijze
De beschikbare uren binnen de topsportschool, stellen ons in staat om de renner op verschillende vlakken te ontwikkelen. Fysiek zorgen we er voor dat de renner zijn volledig atletisch vermogen kan ontwikkelen door een combinatie baan- en wegwielrennen. Naast de fietstrainingen voorzien wij ook stabilisatie- en krachttrainingen op maat van iedere atleet.

Door samenwerking met een ervaren sportpsycholoog, zorgen wij er ook voor dat de renner ook op mentaal vlak zich ten volle ontwikkeld.

De topsportschool creëert een omgeving waarbij de renner ook wordt opgeleid tot zelfredzaamheid. Ondanks (maar ook mede door) de vele contactmomenten tussen de atleet en (externe) trainers, leggen we de nadruk op een opleiding tot zelfstandigheid.

Door de continue interactie met andere topsporters (wielrennen en andere sporters) wordt ook het sociaal vermogen van de renners geprikkeld. Via stages en groepsmomenten, stimuleren wij ook dit aspect binnen de ontwikkeling van de renner.

Individualisatie
Van iedere renner wordt een individueel jaarplan opgesteld die gebaseerd is op zijn/haar rennersprofiel. Die werkwijze zorgt er voor dat we sterk geïndividualiseerd te werk kunnen gaan. Dit is mogelijk door de samenwerking met externe domeinexperts en een sterke differentiatie tijdens de trainingen.

Weg – piste combinatie
De wielerbaan is een uitstekende leerschool voor iedere wielrenner in opleiding. Beensnelheid, kracht, stuurvaardigheid, veiligheid, kwaliteit,… zijn maar enkele van de vele termen die beschrijven waarom het baanwielrennen een meerwaarde vormt voor de ontwikkeling van een wielrenner. Daarom kiezen wij er ook voor om vanaf instroom een programma op te stellen die bestaat uit een combinatie van het baan- en wegwielrennen.

 

Visie

De topsportschool wielrennen situeert zich binnen de topsportschoolwerking van Cycling Vlaanderen. Wij streven er naar om topsportwielrenners af te leveren aan professionele Vlaamse, nationale en internationale wielerteams. Daarnaast doelen wij op het afleveren van kandidaat-medaillewinnaars op de Olympische spelen aan het BOIC.

 

De topsportschool beoogt steeds een langetermijnontwikkeling als atleet/student/mens voor iedere persoon die binnen de werking instroomt. Wij oriënteren ons naar de piste sprint en fond en het wegwielrennen. De finaliteit is top 3 op EK en/of top 8 op WK/OS in de categorieën junioren, U23 en elite.

© Cycling Vlaanderen